Cantuccini, biscotti, to nic innego jak włoskie ciasteczka do schrupania.Wypieka się je dwukrotnie, dzięki czemu się wysuszają i smakują niczym słodkie suchary. Można dodawać do nich ulubione bakalie, orzechy, przyprawy i tworzyć nowe smaki. Możliwości jest wiele. Zawsze pysznie.
Przepis pochodzi z pięknie wydanej książki Pawła Małeckiego Cukiernia Lidla.
Czas pieczenia: 30-55 minut
Forma/blacha: blacha od piekarnika
Temperatura piekarnika: 180°C-160°C
Forma/blacha: blacha od piekarnika
Temperatura piekarnika: 180°C-160°C
SKŁADNIKI
250 g mąki pszennej (tortowa, typ 450)
150 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g migdałów (drobno posiekanych)
50 g całych migdałów
skórka starta z 1 cytryny
2 duże jajka (rozmiar L)
szczypta soli
PRZEPIS
- Połącz wszystkie składniki. Wsyp do miski drobno przesiane migdały, przesianą mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier oraz skórkę z cytryny, jajka i całe migdały. Zagnieć ciasto na jednolitą masę.
- Następnie uformuj ciasta wałek o średnicy 3-4 cm. Delikatnie przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz 30 minut.
- Po upieczeniu (ciepły!) przełóż delikatnie na deskę i pokrój na plastry (1,5 cm). Rozłóż na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C. Piecz 10-12 minut, po czym przewróć na drugą stronę i piecz kolejne 10-12 minut.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz