Ta szarlotka bardziej przypomina deser z jabłkami, aniżeli tradycyjne ciasto. Bardzo lekka w smaku, z dużą ilością soczystych jabłek, bez dodatku tłuszczu i proszku do pieczenia. Świetnie smakuje jeszcze ciepła, prosto z piekarnika.
Przepis pochodzi z blogu Basi Ritz Kulinarna Mekka.
Czas pieczenia: 55-60 minut
Forma/blacha: tortownica o średnicy 24 cm
Temperatura piekarnika: 175°C
Forma/blacha: tortownica o średnicy 24 cm
Temperatura piekarnika: 175°C
SKŁADNIKI
1,2 kg twardych jabłek (u mnie ligole)
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
4 jajka
200 g cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią (1 paczka)
starta skórka z 1 pomarańczy
125 g mąki pszennej (przesianej)
NA WIERZCH / DO POSYPANIA
cukier puder
PRZEPIS
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi posmaruj masłem i wysyp mąką.
- Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kawałki. Skrop owoce cytryną, dodaj cynamon, cukier trzcinowy, dobrze wymieszaj i wyłóż do tortownicy.
- W misce zmiksuj jajka, cukier i skórkę z pomarańczy na jasną, puszystą masę. Dodaj mąkę i zmiksuj na małych obrotach tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wylej na jabłka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piecz 55-60 minut. Po 45 minutach możesz przykryć folią aluminiową, jeśli nie chcesz, aby się za bardzo zarumieniło.
- Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz