środa, 2 kwietnia 2014

SZARLOTKA Z POMARAŃCZOWĄ NUTĄ

Ta szarlotka bardziej przypomina deser z jabłkami, aniżeli tradycyjne ciasto. Bardzo lekka w smaku, z dużą ilością soczystych jabłek, bez dodatku tłuszczu i proszku do pieczenia. Świetnie smakuje jeszcze ciepła, prosto z piekarnika. 
Przepis pochodzi z blogu Basi Ritz Kulinarna Mekka

Czas pieczenia: 55-60 minut
Forma/blacha: tortownica o średnicy 24 cm
Temperatura piekarnika: 175°C 



SKŁADNIKI 

1,2 kg twardych jabłek (u mnie ligole)
sok z 1/2 cytryny

1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru trzcinowego
4 jajka
200 g cukru

16 g cukru z prawdziwą wanilią (1 paczka)
starta skórka z 1 pomarańczy
125 g mąki pszennej (przesianej) 

  

NA WIERZCH / DO POSYPANIA 

cukier puder

PRZEPIS
  1. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Brzegi posmaruj masłem i wysyp mąką. 
  2. Jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kawałki. Skrop owoce cytryną, dodaj cynamon, cukier trzcinowy, dobrze wymieszaj i wyłóż do tortownicy.
  3. W misce zmiksuj jajka, cukier i skórkę z pomarańczy na jasną, puszystą masę. Dodaj mąkę i zmiksuj na małych obrotach tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wylej na jabłka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C i piecz 55-60 minut. Po 45 minutach możesz przykryć folią aluminiową, jeśli nie chcesz, aby się za bardzo zarumieniło. 
  4. Wystudzone ciasto posyp cukrem pudrem. 
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz