czwartek, 20 marca 2014

SCONES Z ŻURAWINAMI I DAKTYLAMI

Angielskie bułeczki idealne na śniadanie. Jest to pieczywo na proszku do pieczenia, więc można je szybko przygotować, ciasto nie potrzebuje czasu do wyrastania. Zagniatamy, wycinamy bułeczki, wkładamy do piekarnika na 10 minut i gotowe. Świetnie smakują jeszcze ciepłe, z masłem i dżemem oraz kubkiem mlecznej kawy zbożowej.
Przepis zaczerpnęłam z Baking Heaven (summer 2013).

Czas pieczenia: 10-12 minut
Forma/blacha: 1 blacha z piekarnika
Temperatura piekarnika: 220°C
Ilość porcji: 8 bułeczek





SKŁADNIKI NA CIASTO

300 g mąki pszennej (przesianej)
szczypta soli
15 g drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g suszonych owoców (u mnie żurawiny/daktyle)
60 g masła
1 jajko
140 ml mleka  




PRZEPIS

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  1. W dużej misce połącz suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól) i suszone owoce. Dodaj pokrojone w kostkę masło i wyrób tak, by powstała kruszonka. 
  2. W innej misce zmiksuj jajka z mlekiem. Pośrodku (w misce z suchymi składnikami) zrób dołek, wlej do niego masę jajeczno-mleczną i wyrób ciasto. Następnie wyłóż je na blat lekko oprószony mąką, spłaszcz na grubość 2,5 cm i wycinaj kółka (obręczą lub szklanką).
  3. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, włóż do piekarnika nagrzanego do  temperatury 220°C i piecz 10-12 minut. 
  4. Smaruj masłem i dżemem.
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz