środa, 9 kwietnia 2014

MAZUREK Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ, WIÓRKAMI I MIGDAŁAMI

Mazurek z jogurtowym kremem z białej czekolady oblepiony delikatnym w smaku migdałami. Bardzo lubię proste mazurki, bez ozdabianych brzegów, bez kolorowych posypek, na cienkim, kruchym spodzie. 
Oryginalny przepis znajdziecie na blogu MW. 

Czas pieczenia: 35 minut
Forma/blacha: 1 blacha z piekarnika 27x32 cm
Temperatura piekarnika: 160°C 


 

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO*

150 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru
150 g masła

1 jajko 

SKŁADNIKI NA MASĘ
120 g jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)
200 g białej czekolady (dobrej jakości)
DODATKOWO

130 g obranych migdałów
2 łyżki wiórków kokosowych (uprażonych na suchej patelni)


PRZEPIS
  1. Ciasto kruche. Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem do pieczenia i rozwałkuj ciasto na równy prostokąt (w razie potrzeby podsyp delikatnie mąką; przytnij równo brzegi, wylep resztką ciasta ewentualne dziury czy nierówności). Podziurkuj ciasto widelcem i wstaw do lodówki do ponownego schłodzenia na pół godziny. 
  2. Nagrzej piekarnik do temperatury 160°C, wstaw blaszkę z ciastem i piecz 35 minut (na złoty kolor).
  3. Do miski przesiej obie mąki, dodaj cukier, masło posiekane na kawałki, jajko. Rozetrzyj masło z mąką i zagnieć szybko ciasto. Zlep w kulę, zawiń ciasto w folię spożywczą i wsadź do lodówki na 60 minut. 
  4. Masa. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Do lekko ostudzonej czekolady dodawać powoli jogurt (po dodaniu każdej łyżki miksuj do połączenia składników). Odczekaj chwilę aż masa nieco się zetnie, a następnie wyłóż na kruche ciasto. 
  5. Migdały zalej wrzątkiem, po czym obierz ze skórki i osusz ręcznikiem papierowym. Całe migdały układaj na masie jogurtowej. Posyp wcześniej uprażonymi wiórkami. Odstaw mazurek w chłodne miejsce. 
SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz