Maślane, kruche ciastka z dużą ilością imbiru, melasą i miodem. Bardzo aromatyczne. Idealne na grudniowe, chłodne dni, ale też świetna propozycja bożonarodzeniowa.
Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi z Baking Heaven Summer 2013.
Czas pieczenia: 10-12 minut
Forma/blacha: 2 blaszki z piekarnika
Temperatura piekarnika: 180°C
Ilość porcji: 20 ciastek
SKŁADNIKI
125 masła
225 mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia*
szczypta soli
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 łyżeczka imbiru w proszku
1/2 łyżeczki kardamonu w proszku
1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
100 g brązowego cukru
50 g płynnego miodu
50 g melasy buraczanej albo trzcinowej
*Jeśli chcecie, żeby ciasteczka bardziej podrosły do dodajcie do 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 łyżeczkę sody.
PRZEPIS
- W dużej misce połącz suche przesiane składniki (mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy). Dodaj posiekane w kostkę masło i rozetrzyj palcami tak, żeby otrzymać kruszonkę. Dodaj cukier i połącz z resztą składników.
- Podgrzej miód i melasę na małym ogniu, dodaj do ciasta i wyrób szybko gładkie i jednolite ciasto.
- Uformuj z ciasta kulki a następnie spłaszczaj dłonią. Posyp delikatnie brązowym cukrem. Wstaw do nagrzanego do temperatury 180°C piekarnika i piec 10-12 minut. Zostaw na blaszce 2 minuty, a następnie przełóż na kratkę i wystudź.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz