Maślany chlebek drożdżowy intensywnie pachnący rozmarynem. Najlepszy po upieczeniu, jeszcze ciepły. Następnego dnia bardzo dobrze smakuje z tostera z plastrem twardego żółtego sera.
Czas pieczenia: 35 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Forma/blacha: blacha z piekarnika
Temperatura piekarnika: 240-220°C
Temperatura piekarnika: 240-220°C
SKŁADNIKI
275 mąki pszennej (najlepiej typ 650)
1 łyżeczka soli
10 g świeżych drożdży
150 g letniej wody
15 g miękkiego masła
1 łyżeczka świeżego posiekanego rozmarynu
275 mąki pszennej (najlepiej typ 650)
1 łyżeczka soli
10 g świeżych drożdży
150 g letniej wody
15 g miękkiego masła
1 łyżeczka świeżego posiekanego rozmarynu
PRZEPIS
- Drożdże rozpuść w letniej wodzie. Połącz wszystkie składniki i wyrób jednolite ciasto. Ciasto przełóż do delikatnie naoliwionej miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
- Następnie wyjmij ciasto na blat, spłaszcz dwa razy dłonią (odgazuj) i zawijając boki pod spód uformuj z ciasta regularną kulę. Z takiej porcji ciasta wyjdą dwa małe bochenki lub jeden większy. Przełóż chlebki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na 40 minut.
- Chlebki spryskaj oliwą i wstaw do nagrzanego do temperatury 240°C piekarnika. Po 10 minutach temperaturę zmniejsz do 220°C i dopiekaj przez 20 minut. Aby skórka była bardziej chrupiąca, ułóż na dnie piekarnika formę z wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz