Wyjątkowo piękny i smaczny fioletowy sernik. Ja z uwagi na późną jesień, przyrządzałam go ze znalezionych wśród zapasów jagód mrożonych. Śmietanowa polewa nie tylko dodaje sernikowi uroku, ale niewątpliwie poprawia walory smakowe. Dla mnie rewelacja.
Przepis pochodzi z Moich Wypieków.
Czas pieczenia: 55 minut+10 minut
Forma/blacha: tortownica o średnicy 22 cm
Temperatura piekarnika: 180°C
SKŁADNIKI NA SPÓD
Czas pieczenia: 55 minut+10 minut
Forma/blacha: tortownica o średnicy 22 cm
Temperatura piekarnika: 180°C
750 g twarogu (użyłam z wiaderka)
200 g drobnego cukru
200 g drobnego cukru
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka soku z cytryny
250 g jagód (u mnie mrożone)
SKŁADNIKI NA SPÓD
150 g ciastek owsianych (pokruszonych)
50 g masła (roztopionego)
SKŁADNIKI NA POLEWĘ/WIERZCH
250 ml kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
PRZEPIS
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Ciasteczka rozdrobnij w melakserze. W rondelku (na małym ogniu) rozpuść masło. Połącz rozdrobnione ciasteczka i rozpuszczone masło i wylep nimi dno tortownicy. Włóż do lodówki na pół godziny.
- Wszystkie składniki na masę serową (oprócz jajek) umieścić w misce i zmiksuj na gładką masę. Następnie dodaj jajka i miksuj chwilkę (tylko do połączenia składników).
- Przelej masę do schłodzonej tortownicy, a następnie włóż do rozgrzanego do temperatury 180°C piekarnika. Sernik piecz w kąpieli wodnej (ja układam na samym dole piekarnika formę wypełnioną do połowy wodą). Piecz 55 minut.
- Składniki na polewę wymieszaj. Wyjmij sernik z piekarnika, posmaruj wymieszaną z cukrem śmietaną, wyrównaj i włóż z powrotem do piekarnik. Piecz 10 minut.
- Upieczony sernik pozostaw w zamkniętym piekarniku 15 minut, a następnie wystudź przy lekko uchylonym piekarniku ok. 30 minut.
- Sernik najlepiej wstawić do lodówki na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz